Mettes Have
Mettes Have er vores egen køkkenhave, hvor vi dyrker grønt, frugt og bær, både til os selv og til at sælge i butikken.
Det er også en anderledes have, som vi viser frem, fortæller om og inddrager andre mennesker i.
Mette dyrker nemlig haven i tæt samarbejde med mosegrise og løbeænder, og med afsæt i bæredygtighed og permakulturelle værdier.


Mettes spiselige have
På den store mark bag Rismosegård, for foden af bakken med Høve Mølle på toppen, er vi i fuld gang med at anlægge og dyrke vores spiselige have og skovhave.
Haven er vores egen nyttehave, hvor vi dyrker grøntsager, bær, spiselige blomster og frugt til os selv og vores dyr, og til at sælge i vores butik.
Meningen med haven er også, at den skal være et dejligt sted at være. Både for os selv og vores gæster, og naturens smådyr, insekter og mikroorganismer. Og det er den allerede, synes vi.
Permakultur
Vi dyrker haven med udgangspunkt i permakulturelle værdier. Det betyder at vi dyrker jorden nænsomt, med omsorg for alt det liv der er over og under jorden.
Fx ved at ‘fodre’ jorden med en masse kompost i stedet for at grave i den, og ved at dyrke flerårige grøntsager, som udvikler gode stærke rodnet.
Det er både til gavn for os, der høster - fordi det gør arbejdet lettere, sæsonen længere, udbyttet større og smagen bedre - og jordens mikroorganismer, gode bakterier, orme og andet liv.
Mosegrise og helt almindlige tomater
Vi samarbejder med mosegrisene om at løsne jorden i stedet for at slå dem ihjel som ‘skadedyr’, og vi har en lille hær af løbeænder, der spiser dræbersneglene, inden de spiser vores afgrøder.
De permakulturelle værdier og praksisser er vigtige i vores have. Men vi dyrker også en masse gode gamle helt ‘almindelige’ klassiske afgrøder.
Vi dyrker fx kartofler i fåreuld og en masse græskar, som vokser i komposteret møg fra alle dyrene, og vi har et stort drivhus fuld af tomater, chili og peber.

Flerårige grøntsager
Flerårige grøntsager er de grøntsager som vi ikke planter og høster i bund hvert år, og som er hårdføre til at klare sig gennem vinteren.
Alle kender rabarber og asparges, som netop er planter, der år efter år giver os et rigt udbytte, når først de er godt etableret.
Men der er et væld af lækre planter, som kan det samme, men som ikke er så velkendte endnu.
Desværre, for der er virkelig mange gode grunde til at dyrke flerårige grøntsager

Mindre arbejde
Det er meget mindre arbejde, når først planten er etableret.
En flerårig kål skal ikke forspires og udplantes på et nyt jordstykke, som først skal luges for en masse ukrudt og forberedes.
Den flerårige kål skal bare have ny næring med et godt lag kompost hvert år.
Forlænget høstsæson
Flerårige grøntsager giver udbytte over en meget længere periode.
Nogle planter kan man høste rundt (også på friland).
Andre begynder at give allerede i de tidlige forårsmåneder hvor vi ellers kun lige er begyndt at forspire inde i vindueskarmen til den mere velkendte køkkenhave.
Modstandskraft og klimatilpasning
Fordi de flerårige grøntsager er fast etableret med et langt mere solidt rodnetværk end etårige planter, er de mere modstandsdygtige overfor skiftende vejrforhold.
I tørre perioder kan deres rodsystemer hente vand og næring fra et større område, og de kan tilpasse sig omskifteligt vejr.
De kan også bedre modstå utilsigtede (og uundgåelige) besøg af kållarver, snegle eller et sultent rådyr, fordi deres rodsystem danner nyt plantemateriale, når der høstes (af mennesker eller dyr).
Det er også godt for klimaet, fordi flerårige grøntsager binder meget mere CO2 end etårige grøntsager.
Smag og vitaminer
Flerårige grøntsager har masser af smag, og de er fyldt med gode vitaminer og næring, blandt andet fordi planternes rødder rækker dybt ned jorden og derfor er bedre til at optage jordens mineraler og næring, og fordi planterne gør det året rundt, år efter år efter år.